Društvo pčelara Kladovo uz podršku Turističke organizacija naše opštine i ovog septembra organizovalo je 19. po redu manifestaciju „Festival meda i vina“ koja je okupila desetak proizvođača meda i pčelinjih proizvoda i vina.
Kladovsko pčelarsko društvo egzistira 63 godina, okuplja stotinak članova koji su saglasni da je ovo možda jedna od najlošijih godina za pčelarenje jer su klimatski uslovi imali odlike elementarne nepogode. Mada su pčele bile marljive prinosi u košnicama ne zavise samo od njihovog rada već i od vremenskih uslova i kvaliteta medonosnog bilja.
„Tokom proleća zbog lošeg vremena izostali su prinosi u bagremovoj paši, koja je za nas najvažnija. Klimatske promene, suša, nedostatak polena, prskanje – sve nam to ubija pčele sada je jedini cilj da ih održimo u životu„- kaže Slobodan Janković iz Društva pčelara Kladovo i dodaje da su cene meda na nivou prošlogodišnjih jer se kilogram prodaje za 1200 dinara.
Na platou ispred Doma omladine na jednom od štandova posetioci su mogli da se uvere u kvalitet vina vinarije Gamanović u čijem je plantažnom vinogradu kod Kostola završena berba rane sorte grožđa italijanski rizling.
„Sa 30 hektara ubrano je oko 40 tona grožđa ili 1330 kilograma po hektaru, gotovo sav rod u sopstvenoj vinariji prerađen je u belo vino. Rod je manji od prošlogodišnjeg, to je posledica klimatskih uslova u godini sa malo padavina baš kakva je bila i ova„-istakla je
Anđa Matejević tehnolog u vinariji „Gamanović“.
Pčelarstvo i vinogradarstvo u Kladovskom kraju imaju dugu tradiciju, dobro vino rezultat je znanja ali se kažu vinari, ono najpre pravi u vinogradu čiji rod zavisi od ćudi prirode. Da je tako uverili smo se na Festivalu meda i vina, manifestaciji koja zahvaljujući prirodnim proizvodima dodatno promoviše turističku ponudu našeg kraja.